Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek ondersteunde communicatie kan vijf jaar door

23 januari 2014 Door de redactie Geen reacties

De bijzondere leerstoel Ondersteunde communicatie van Hans van Balkom aan de Radboud universiteit Nijmegen is voor vijf jaar verlengd. Van Balkom doet onderzoek naar ondersteunde communicatie voor mensen met een meervoudige handicap.De leerstoel was in 2010 voor drie jaar geïnstalleerd.

De resultaten van het onderzoek dat afgelopen periode is verricht zijn dermate positief geëvalueerd, dat is besloten de leerstoel nog vijf jaar in stand te houden.

Taal verwerven
Het onderzoek gaat over de communicatieproblemen waarmee een half miljoen mensen in Nederland te maken hebben. Door een beperking, ongeval of ziekte hebben ze moeite met het begrijpen, verwerken en uiten van spraak, schrift of gebarentaal. Het onderzoek leidt tot nieuwe werkwijzen en hulpmiddelen. De afgelopen drie jaar deed Hans van Balkom onder andere onderzoek naar de manieren waarop kinderen met een verstandelijke en doof-verstandelijke beperking taal verwerven en leren lezen.

De praktijk
In de verlengingsperiode ligt het accent op kennisoverdracht naar de praktijk en op onderzoeksonderwerpen zoals ondersteunde lees-leerontwikkeling voor dove kinderen met een verstandelijke beperking en ondersteunde communicatie voor meertalige kinderen met een meervoudige beperking.

Spraakcomputers
Ondersteunde communicatie omvat gebarensets en gebarensystemen, pictogrammen of grafische symbolen, tastbare verwijzers, traditionele hulpmiddelen (schriften, borden, mappen), app's en computerprogramma's, technische en computer-gebaseerde toepassingen (bijvoorbeeld spraakcomputers en tablets, virtuele leeromgevingen).

De leerstoel is een initiatief van de Bosk, de vereniging van en voor ouders van gehandicapte kinderen en (jong)volwassenen met een handicap en wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door Koninklijke Kentalis en stichting Milo.
Lees meer op de site van de leerstoel ondersteunde communicatie .

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!