Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar zorg op een boerderij

13 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Is zorg op een boerderij goed voor mensen met een verstandelijke beperking? Dat willen onderzoekers van de Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking (Tranzo, Tilburg University) de komende twee jaar achterhalen. De laatste jaren zijn er veel verschillende zorgboerderijen ontstaan, waarbij het aantal zorgboerderijen voor mensen met een verstandelijke beperking is toegenomen.

Onder leiding van Petri Embregts bekijken de onderzoekers de effecten van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking op een boerderij.

Zelfvertrouwen
Met vragenlijsten en een kwaliteitsinstrument van de federatie van zorgboeren zelf willen ze meten wat de meerwaarde is van zorg tussen van dieren en akkerbouw en of deze vorm van zorg (kosten)effectief is. Verder vragen de onderzoekers zich af of het verblijf op een zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking ook een verbetering oplevert in levenskwaliteit. Ervaren zij ook meer regie op eigen leven en krijgen ze meer zelfvertrouwen, werktevredenheid en betere sociale contacten?

Zorginstellingen en verenigingen van zorgboeren zijn nauw betrokken bij het ondezoeksproject van Tranzo. Het project is één van de vier studies die ZonMw heeft gehonoreerd binnen het programma Landbouw & Zorg. ZonMW heeft daarvoor 400.000 euro beschikbaar gesteld (honderdduizend euro voor ieder deelonderzoek). Daarnaast leveren ook praktijkinstellingen, zorgboerderijen en de federatie Landbouw en Zorg een bijdrage in natura. Meer informatie over het onderzoek bij Wietske van Oorsouw.

Lees de resultaten van eerder onderzoek naar zorgboeren:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!