Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar vermindering agressie met voedingssupplement

25 april 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Een onderzoeker zoekt zorgorganisaties die mee willen doen aan een studie naar vermindering van agressief gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking. Bij het onderzoek bekijkt hij of een combinatie van vitaminen, mineralen en n-3 vetzuren effect hebben op het probleemgedrag.

De afgelopen twintig jaar is er onder gevangenen en jongeren met probleemgedrag onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om agressief gedrag te verminderen met behulp van een voedingssupplement van vitaminen, mineralen en n-3 vetzuren. De resultaten daarvan zijn zo veelbelovend dat binnen justitie inmiddels is gestart met deze behandeling.

David Gast, werkzaam bij zorgorganisatie Gemiva-SVG groep start een soortgelijk onderzoek binnen de gehandicaptenzorg, om te kijken of deze aanpak ook bij mensen met een verstandelijke beperking agressief gedrag kan verminderen. Het is niet de bedoeling is dat de behandeling met het voedingssupplement in de plaats komt van een gerichte aanpak van de oorzaak van probleemgedrag, aldus David Gast: “De kracht van deze interventie is de lage belasting voor de zorgvrager en de probleemloze combinatie met de andere behandelingen die noodzakelijk zijn.”

Mensen die deel kunnen nemen aan het onderzoek zijn 18 jaar en ouder, hebben een matige tot lichte verstandelijke beperking, en laten regelmatig agressief gedrag zien. Meer informatie, of meedoen aan het onderzoek via d.a.a.gast@lumc.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!