Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar training voor begeleiders in omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag

4 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

In Project IBIS bekijken onderzoekers van het UMC Groningen of een training voor begeleiders helpt in het verminderen van moeilijk verstaanbaar gedrag van volwassenen met een verstandelijke beperking. Buitenlands onderzoek heeft laten zien dat het trainen van begeleiders daarbij kan helpen, maar in Nederland wordt er nog weinig gebruik van gemaakt. De onderzoekers zoeken begeleiders die mee willen doen aan het Nederlandse onderzoek.

Belangrijk bij een training in het verminderen van moeilijk verstaanbaar gedrag van mensen met een verstandelijke beperking is dat begeleiders leren om de oorzaak van het gedrag te onderzoeken: hoe komt het dat deze cliënt op dit moment dit gedrag laat zien?

In Nederland zijn er bijna geen wetenschappelijk onderzochte behandelingen voor mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. “Dit vinden wij onterecht. Iedereen heeft recht op een goede en effectieve behandeling. Met dit onderzoek hopen wij hierin verandering te brengen,” verklaart onderzoeker Eke Bruinsma.


Deelnemen
Als begeleider kun je helpen bij dit onderzoek. De onderzoekers zoeken namelijk nog enthousiaste begeleiders die deel willen nemen. Voorwaarde is dat je als begeleider werkt op een 24-uurs woonvoorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Er deden tot nu toe al veel begeleiders vanuit verschillende organisaties mee, maar er zijn nog steeds mensen nodig.

Het onderzoek bestaat uit 5 metingen over een periode van 14 maanden. Bij zo’n meting krijg je een vragenlijst over jou en je werk (35 minuten), een vragenlijst over een cliënt met moeilijk verstaanbaar gedrag (10 minuten) en een telefonisch interview over een cliënt (15 minuten).

Je doet mee in de onderzoeksgroep zonder extra training, dus de onderzoekers meten in feite jou en je cliënt om te kijken of moeilijk verstaanbaar gedrag voorkomt, wat het met je doet, en hoe je ermee omgaat in je werk.


Contact
Als je interesse hebt om mee te doen aan het onderzoek, neem dan contact op met Eke Bruinsma via 06-55256628 of e.bruinsma@umcg.nl. Begeleiders kunnen zich tot februari 2019 aanmelden. Meer informatie over het onderzoek op www.ibis-onderzoek.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!