Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar reizen met een beperking

10 april 2019 Door de redactie Geen reacties

Reizen en op vakantie gaan moet voor iedereen mogelijk zijn. Helaas is dat soms lastig voor ongeveer 1 miljoen mensen met een beperking in Nederland. Om reisorganisaties en accommodaties beter aan te laten sluiten bij hun wensen, start er een groot onderzoek naar reizen met een beperking en aangepaste vakanties. Deelnemers maken kans op een weekend voor 4 personen in een aangepast appartement van It Sailhûs.

Veel reisorganisaties en accommodaties willen graag leren wat ze moeten doen om beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften van mensen met een beperking en hun reisgenoten. Brancheorganisaties ANVR en NBAV doen daar dit jaar onderzoek naar samen met onderzoekers van het Centre of Expertise in Leisure, Tourism and Hospitality (CELTH). Het onderzoeksproject naar een toegankelijke en inclusieve toerisme in Nederland is een samenwerkingsverband tussen CELTH en onderzoekers van de universiteit in Wageningen, Breda en NHL Stenden.

Online vragenlijst
Het doel is om de reiservaringen van mensen met een beperking in beeld te brengen en zo mogelijke belemmeringen weg te nemen. Heb je een beperking, woon je met of zorg je voor een persoon met een beperking dan kun je online meedoen aan het onderzoek door online een vragenlijst in te vullen.

In de vragenlijst komen verschillende onderwerpen aan bod die te maken hebben met reizen en op vakantie gaan. Onder de deelnemers aan de vragenlijst wordt een weekend voor 4 personen in een volledige aangepast appartement van It Sailhûs verloot.

Ander deel onderzoek
Voor een ander deel van dit onderzoek, zijn de onderzoekers op zoek naar personen die hen deelgenoot willen maken van hun vakantie, en dan met name de dingen waar reisorganisaties nog wat kunnen leren over reizen met een beperking. Deze informatie wordt verzameld via een speciale app die alleen werkt op een android of Apple smartphone of tablet. Heb je interesse om hieraan mee te doen, stuur dan een mailtje naar Guestjourney@BUas.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!