Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar ‘keuzes’ voor dagbesteding van mensen met een beperking

17 augustus 2017 Door de redactie Geen reacties

Belangenorganisaties Sien, KansPlus, Lsr en Ieder(in) doen onderzoek naar de keuzes die mensen moeten maken bij het vinden van passende dagbesteding vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Online kunnen (belangenbehartigers van) mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking zich opgeven om mee te doen aan het onderzoek, als ze na 1 januari 2015 een nieuwe dagbesteding hebben moeten kiezen.

Het onderzoek vindt plaats voor de Kwaliteitsagenda ‘Samen sterk voor kwaliteit’. Familie en zorgverleners werken samen om de positie van mensen met een beperking en hun naasten en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Uit eerder onderzoek bleek dat er over de dagbesteding van mensen met een beperking veel vragen zijn over hun vrije keuze en de wijze waarop uiteindelijk voor ‘passende’ dagbesteding wordt ‘gekozen’.

De onderzoekers willen graag in contact komen met ouders, verzorgers of andere verwanten van mensen waarbij de dagbesteding na 1 januari 2015 is gewijzigd:

  • Is de dagbestedingslocatie gesloten?
  • Is er zelf gekozen om naar een andere dagbesteding te gaan?
  • Was de verandering van locatie vanwege problemen met vervoer?
  • Wijzigde de dagbesteding door verhuizing naar een andere woonvorm?
  • Was dit de eerste keer dat er gebruik wordt gemaakt van dagbesteding bijvoorbeeld omdat iemand van school komt?


Online kun je je
aanmelden voor het onderzoek naar de keuzes voor dagbesteding via een vragenlijst, waarna er een afspraak wordt gemaakt voor een telefonisch interview van ongeveer 20 minuten. De resultaten worden anoniem verwerkt.

Van de resultaten verschijnt een rapport waarmee de belangenverenigingen de zorg willen verbeteren, door de uitkomsten te gebruiken voor belangenbehartiging en bij voorlichtingsbijeenkomsten op scholen en dagcentra.

Ook mensen die gebruikmaken van een persoonsgebonden budget voor dagbesteding of voor woonbegeleiding en dagbesteding in zorg in natura hebben, mogen reageren. Meer informatie en vragen via
d.kloosterman@kansplus.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!