Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar geluid en boek over emb-pubers winnen Han Nakken prijs

13 december 2016 Door de redactie Geen reacties

Een onderzoek naar de invloed van de auditieve omgeving en een boek over pubers met ernstig meervoudige beperkingen hebben afgelopen vrijdag de Han Nakken Prijs 2016 gewonnen. Deze prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door het Research Centre on Profound and Multiple Disabilities van de Rijksuniversiteit Groningen.

De Han Nakkenprijs voor de beste wetenschappelijke prestatie ging naar Kirsten van den Bosch (op de foto, Hanzehogeschool) voor haar artikel  The Role of Sound in Residential Facilities for People with Profound Intellectual and Multiple Disabilities. Ze beschrijft in dit artikel de theoretische onderbouwing van haar onderzoeken naar de invloed van de auditieve omgeving op mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Daarbij bleek hoe belangrijk, maar desondanks toch onderbelicht de rol van geluid is in het leven van deze mensen. Bekijk een video over het onderzoek Kirsten van den Bosch.

Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos-Dijkslag, gedragsdeskundigen van zorgorganisatie Amerpoort, ontvingen de Han Nakkenprijs voor de opmerkelijkste praktijkprestatie voor hun boek ‘Pubers laten van zich horen. Over jongeren met ernstige meervoudige beperkingen.

Beide auteurs werken veel met jongeren met ernstige meervoudige beperkingen. Zij onderzochten hoe het zit met puberteit bij deze doelgroep. In hun boek Pubers laten van zich horen, komen thema's aan de orde als lichaam en seksualiteit, gedrag en emoties.

De prijswinnaars gaven tijdens de uitreiking een korte inhoudelijke toelichting over hun inzending. Aan elke prijs is een geldbedrag van € 2500 verbonden. Meer informatie over de Han Nakkenprijs op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

De Han Nakken lezing 2016 werd dit jaar uitgesproken door prof. dr. Bea Maes (KU Leuven) over “De cruciale rol van begeleiders in het ondersteunen van sociale interactie en participatie van mensen met EMB”.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!