Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar Eigen krachtconferentie lvg-jeugd

6 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Het Trimbos-instuut is een onderzoek begonnen naar het project Eigen kracht voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Doel is uit te zoeken wat Eigen kracht voor deze jongeren maatschappelijk oplevert, en hoe het project verder kan worden uitgebouwd. De Eigen Kracht conferentie biedt gezinnen met problemen de mogelijkheid om zelf,  samen met familie, vrienden en bekenden, een plan te maken voor een oplossing. De regie voor hulpverlening wordt daarmee verschoven van de zorgaanbieder naar de jongere en zijn netwerk. Jeugdzorg verandert op die manier van aanbod gestuurd in vraag gestuurd.

Met het project Eigen kracht jeugd-lvb probeert de provincie Overijssel een cultuuromslag te realiseren waarbij medewerkers de verantwoordelijkheid zo veel mogelijk proberen neer te leggen bij de jongere en zijn netwerk.

Hoewel een Eigen kracht conferentie niet alle problemen van ieder kind oplost, wordt er vaak met minder zware zorg een vergelijkbaar resultaat bereikt. In Nieuw-Zeeland is het aantal kinderen dat onder toezicht stond van de overheid met 60% afgenomen. Of de Eigen kracht-aanpak ook voor licht verstandelijk beperkte jongeren zoveel oplevert, wordt nu onderzocht.

Lees over de Eigen krachtconferenties op de site van de organisatie.

Een artikel uit 2011 over Eigen krachtconferentie voor mensen met een beperking is tegen betaling te downloaden uit het Klikarchief.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!