Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar effect Cirkel van veiligheid op gehechtheid

2 juni 2014 Door de redactie Geen reacties

40% Van alle mensen met een verstandelijke beperking heeft gedragsproblemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een samenhang is met gehechtheidsproblemen. Maurine Kroon, orthopedagoog bij zorgorganisatie Amerpoort, ontwikkelde hiervoor de methode 'De cirkel van veiligheid'. Vorige week tekenden Amerpoort, Bartiméus en de Vrije universiteit Amsterdam een overeenkomst om samen onderzoek te doen naar de effectiviteit van deze methode.

De methode 'Cirkel van veiligheid' is ontwikkeld om bij mensen met een lichte verstandelijke beperking de vertrouwensrelatie tussen de cliënt en zijn begeleiders te verbeteren en daarmee de gedragsproblemen te verminderen en de kwaliteit van leven te vergroten. De begeleider speelt bij deze methode een belangrijk rol. Bij de nieuwe samenwerking wordt ook gebruik gemaakt van de door Bartiméus ontwikkelde Shakem-app en de vragenlijst 'Veilige basis veilige haven observatielijst gehechtheidsgedrag' van de Vrije universiteit.
Met het onderzoek willen de partijen wetenschappelijk onderbouwen of de Cirkel van veiligheid de vertrouwensrelatie tussen cliënt en begeleider daadwerkelijk verbetert.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!