Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar dilemma's in zorg voor licht verstandelijk gehandicapten

15 augustus 2013 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een lichte verstandelijke beperking kunnen hun ambulante begeleiders voor flinke dilemma's plaatsen. Vooral als het gaat om alcohol- of drugsgebruik hebben begeleiders er nogal eens moeite mee om evenwicht te vinden tussen zorg voor de gezondheid en respect voor de autonomie van hun cliënten. Naar die vraagstukken wordt binnenkort wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Het Trimbos-instituut en de afdeling medische ethiek van het Academisch medisch centrum in Amsterdam gaan in de ambulante zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking ethisch onderzoek doen naar deze dilemma's. Middelengebruik heeft in de doelgroep vaak schadelijke gevolgen zoals psychiatrische en gezondheidsproblemen, schooluitval of verlies van werk, seksueel en financieel misbruik.

Autonomie
Voor begeleiders lijkt het belang van goede preventie en zorg moeilijk te verenigen met het belang van autonomie en eigen regie. Veel cliënten ervaren hun alcohol- en drugsgebruik zelf niet als een probleem en vragen daar geen begeleiding bij. Dat kan ertoe leiden dat begeleiders alleen in actie komen als de cliënt daarmee instemt of erom vraagt. De wetenschappers willen met hun onderzoek bewerkstelligen dat begeleiders meer inzicht in hun handelen krijgen, en beter beseffen dat het gerechtvaardigd kan zijn om ook hulp te bieden als daar niet om wordt gevraagd. Ze hopen zo bij te dragen aan een betere ambulante zorg voor lvb mensen met middelenproblematiek.

Waarden
Door middel van interviews en participerende observatie willen de onderzoekers erachter komen hoe begeleiders de zorg in geval van middelengebruik vormgeven en welke waarden ze daarbij hanteren. Ze inventariseren de oplossingen die begeleiders vinden voor hun dilemma en hun ethische rechtvaardiging daarvan. Op basis van het onderzoek willen ze in overleg met opleiders, beroepsverenigingen en cliënten een praktische handleiding samenstellen.

Lees meer op de site van het Trimbos-instituut

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!