Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar de maaltijdbeleving voor mensen met een beperking

18 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Consumentenonderzoekers onderzoeken hoe de zelfstandigheid van mensen met een beperking en hun plezier in eten (maken) verhoogd kan worden. Dit omdat mensen met een beperking vaak belemmerd worden in het kiezen van wat en wanneer ze willen eten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door consumentenonderzoekers van Wageningen Ur Food & Biobased Research, samen met zorgorganisatie Siza, keukenapparatuurfabrikant Atag en voedingsmiddelenleverancier Distrivers.

Technologie
De onderzoekers willen een technologie ontwikkelen die het kiezen, aanschaffen, bereiden en eten van de maaltijd bij mensen met een beperking vereenvoudigt, zodat mensen met een beperking, zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen. De onderzoekers kijken ook naar de juiste maaltijdkeuze die past bij een gezond leven. De maaltijdbeleving en daarmee de kwaliteit van leven van mensen met een beperking moet hierdoor verbeteren.

Hulpmiddelen testen
Food & Biobased Research gaat onderzoeken hoe het zit met de zelfstandigheid op het gebied van maaltijdsamenstelling, maaltijdbereiding en beleving. Hiervoor gaan de onderzoekers in gesprek met cliënten met verschillende beperkingen en begeleiders van Siza.

Samen met Distrivers en Atag ontwikkelen ze oplossingen, die de mensen helpen bij zelfstandig gezond en lekker eten. Bijvoorbeeld door aangepaste kookapparatuur en hulpmiddelen voor het kiezen, bestellen en kopen van gezonde voeding. Cliënten van Siza testen prototypes van de ontwikkelde oplossingen.

Drie jaar
Het onderzoek neemt drie jaar in beslag. Het sluit aan bij de doelstellingen van Agrifood, die een deel van het project financiert. De ontwikkelde kennis en methodes kunnen later toegepast worden bij andere doelgroepen, bijvoorbeeld thuiswonende ouderen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!