8-10% van alle baby’s wordt geboren voor de 37ste zwangerschapsweek. Veel prematuur geboren kindjes overlijden of hebben gezondheidsproblemen of handicaps. En het aantal vroeggeboortes neemt de laatste jaren alleen maar toe.
Hoogleraar neonatologie Boris Kramer heeft al veel prematuur geboren baby's behandeld op de afdeling neonatologie van het medisch universitair centrum in Maastricht. “Te vroeg geboren kinderen hebben vaak gezondheidsproblemen, áls ze al blijven leven. Een kind is na 24-25 weken zwangerschap in principe voldoende ontwikkeld om te kunnen overleven buiten de baarmoeder, maar nog niet volgroeid. Vroeggeboorte kan bijvoorbeeld leiden tot ontwikkelingsachterstand of astma”, aldus Kramer in zijn oratie bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar experimentele perinatologie aan de Universiteit Maastricht. Perinatologie is de zorg voor, tijdens en vlak na de geboorte. ”Met deze leerstoel ga ik op zoek naar de oorzaken van vroeggeboorte, maar vooral naar een innovatieve behandeling voor zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Goede zorg voor deze kwetsbare levens is de meest efficiënte methode om de kwaliteit van leven te verbeteren,” aldus Kramer.
Gezondere kinderen
Zijn onderzoek bestaat uit observaties bij patiënten in ziekenhuizen, die worden getoetst bij proefdieren, voornamelijk schapen. De observaties en onderzoeksresultaten bij de proefdieren worden weer vertaald naar een klinische toepassing. Kramer: “Het doel van mijn onderzoek is simpel: minder vroeggeboortes en gezondere kinderen. Succesvolle reproductie is volgens mij de oplossing voor een vergrijzende samenleving. Elk kind dat blijft leven en gezond groot wordt, kan een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij.”