Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar bekendheid met donorregistratiebeleid

23 januari 2019 Door de redactie Geen reacties

Per 1 juli 2020 treedt de nieuwe Donorwet in werking. De belangrijkste verandering is dat iedereen van 18 jaar en ouder wordt geregistreerd in het Donorregister met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’, tenzij iemand zelf actief zijn of haar keuze heeft vastgelegd. Hoe zit dit bij mensen met een verstandelijke beperking?

Bij orgaan- of weefseldonatie is het van belang dat iemand wilsbekwaam is om deze beslissing zelf te nemen. Wilsbekwaamheid is alleen niet eenvoudig te bepalen. Voor elke persoon moet individueel worden bepaald of hij/zij voldoende begrijpt én overziet wat orgaan- en weefseldonatie precies inhoudt.

“I
emand die niet in voldoende mate begrijpt en overziet wat orgaan- en weefseldonatie inhoudt en hier geen redelijke afweging over kan maken, mag zich niet registreren als donor,” zo is te lezen op de website van het Donorregister.

Rol vertegenwoordigers
Een belangrijke wijziging is dat bij de nieuwe donorwet voor wilsonbekwamen de wettelijk vertegenwoordiger namens die persoon de keuze in het Donorregister mag vastleggen. Wettelijke vertegenwoordigers zijn bijvoorbeeld de ouders, voogd of een mentor. Juriste Monica de Visser schreef eerder in een artikel voor Klik kritisch over deze 'vervangende toestemming'.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is benieuwd of de informatie die zij verspreidt over het donorbeleid bij alle Nederlanders bekend is. Ook wil het ministerie een beeld krijgen over de bekendheid met donorregistratie bij mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk. Daarom heeft VWS onderzoeksbureau Motivaction gevraagd hiernaar een onderzoek uit te voeren.

Meedoen aan het
onderzoek van VWS naar het donorregistratiebeleid kan via een korte online vragenlijst.  |

Lees meer over registratie in het donorregister bij wilsonbekwaamheid op de website van de rijksoverheid.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!