Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar aanpak prikkelverwerking bij autisme

3 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Mensen met autistische stoornissen reageren vaak erg geprikkeld op emoties en omstandigheden. Het Universitair medisch centrum in Groningen start een onderzoek naar het effect van een methode waardoor zij beter met hun problemen als gevolg hiervan leren omgaan. De methode leert hen ook voorkomen dat ze overprikkeld raken en wat te doen als er toch problemen ontstaan. Centraal in het onderzoek staat de vraag in welke mate de methode bijdraagt aan de kwaliteit van leven voor mensen met autisme. Foto Arie Kievit

Volgens de Gezondheidsraad is in Nederland bij iets minder dan 1% van de bevolking een autistische stoornis vastgesteld. Problemen met het verwerken van prikkels komen veel voor bij deze mensen. Dit kan zich uiten verschijnselen als: (zware) vermoeidheid, niet kunnen concentreren, niet kunnen nadenken, niet of traag reageren, angst of paniek, hoofdpijn, migraine, huilen (emotioneel) en snel boos of geïrriteerd zijn. Hierdoor kunnen problemen ontstaan als driftbuien, agressie en opstandig gedrag.

Meer grip
De behandelmethode om hier beter mee om te gaan wordt uitgevoerd door bureau R95. Dit is zowel een re-integratiebureau als een zorginstelling. R95 past een methode toe waardoor mensen met autisme meer grip krijgen op overprikkeling. De deelnemers krijgen informatie over hoe prikkelverwerking in zijn werk gaat bij autisme. Met een trainer/coach gaan zij na hoe de prikkelverwerking bij hen verloopt en welke problemen zij daarmee hebben.

Gezondheidsklachten
In het onderzoek willen Gezondheidswetenschappers van het Umcg nagaan of de methode ertoe leidt dat er minder gezondheidsklachten zijn bij deelnemers en er zij meer sociale deelname realiseren. Het onderzoek vindt plaats via vragenlijsten vóór, tijdens en na de behandeling onder de deelnemers. Tevens wordt een vragenlijst toegestuurd aan personen die de deelnemers goed kennen.

Gehandicaptenzorg
In de nieuwe Klik, die 12 april verschijnt, wordt veel aandacht besteed aan prikkelverwerking bij mensen met een verstandelijke beperking, en aan de behandeling daarvan.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!