Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar aangepaste vragenlijst voor betere zorg

9 januari 2023 Door de redactie Geen reacties

De Academische werkplaats Bartiméus/VU gaat een bestaande vragenlijst over vertrouwen aanpassen en daarna bekijken of deze gebruikt kan worden voor de diagnostiek bij volwassenen met een visuele en/of licht tot matige verstandelijke beperking. Men is nu op zoek naar cliënten die willen meewerken aan dit onderzoek.

Om goede diagnoses te kunnen stellen, wordt vaak gebruikgemaakt van vragenlijsten. Dat werkt alleen goed als deze lijst is afgestemd op de doelgroep. Voor mensen met een visuele en/of een licht tot matige verstandelijke beperking was er nog niet zo’n vragenlijst. En dat is wel belangrijk.

Diagnose
Stel: iemand met moeilijk verstaanbaar gedrag en een verstandelijke beperking wiebelt steeds heen en weer. En deze persoon is ook blind. Komt dat gedrag dan door de visuele beperking? Heeft hij autisme? Of is het een gehechtheidsprobleem? Welke zorg iemand dan nodig heeft, is afhankelijk van de diagnose.

Daarom wil de Academische werkplaats Bartiméus/VU een vragenlijst over vertrouwen aanpassen, zodat die voor deze doelgroep geschikt is. Ook wordt een stappenplan gemaakt voor het gebruik ervan door orthopedagogen en psychologen.

Ken je iemand met een visuele en/of een licht tot matige verstandelijke beperking die één of twee keer een vragenlijst over vertrouwen wil invullen? Meld je dan bij Veerle Andries of Paula Sterkenburg voor meer informatie over het onderzoek: v.m.m.andries@vu.nl of p.s.sterkenburg@vu.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!