Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar 1-op-1-zorg bij mensen met een verstandelijke beperking

13 maart 2024 Redactie Klik Geen reacties

Er wordt steeds vaker 1-op-1-zorg toegepast bij mensen met een verstandelijke beperking en een zeer intensieve ondersteuningsbehoefte. Een vaste begeleider is er dan voor één cliënt voor het overgrote deel van de dag. Dit is een kostbare aangelegenheid en het is niet altijd duidelijk wat de precieze reden is om voor 1-op-1-zorg te kiezen. Daarom gaat CCE onderzoek doen.

Er is nog een belangrijke reden om het onderzoek te starten. Er is namelijk weinig kennis over de meerwaarde van 1-op-1-zorg voor de kwaliteit van leven van de cliënt. Terwijl de werkwijze wel veel impact heeft op het leven van de cliënt en het welzijn van de begeleider.

Zorgprofessionals van zorgorganisaties en CCE hebben inmiddels al wel veel kennis opgedaan rond 1-op-1-zorg, maar dat is tot nu toe weinig expliciet gemaakt. Daar komt met het onderzoek verandering in. Het onderzoek wordt dit jaar uitgevoerd door CCE samen met Ipse de Bruggen en de Universiteit Leiden.

De studie moet uiteindelijk leiden tot een wetenschappelijk artikel en een praktisch afwegingskader, dat onder meer beschrijft waarom je zou kunnen kiezen voor 1-op-1-zorg, hoe je doelen stelt bij die zorg, hoe je het evalueert en hoe je het kunt afbouwen.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!