Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek leidt tot hulpgids voor gebruik van Google Home

5 april 2023 Redactie Klik Geen reacties

De digitale samenleving vergt heel wat lees-, scroll- en swipekunsten. Voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking kan dat een flinke uitdaging zijn. Gelukkig zijn er ook steeds meer toepassingen, zoals smartspeakers, die je gesproken opdrachten kunt geven. Om te leren hoe je daarmee werkt, is een hulpgids gemaakt voor begeleiders en naasten van mensen met een visuele en verstandelijke beperking.

Aanleiding voor deze hulpgids is het onderzoek ‘Hey Google! Ik kan het zelf’ dat Evelien van Wingerden heeft gedaan om te kijken of ook mensen met een visuele en verstandelijke beperking meer zelfstandigheid ervaren door het gebruik van de Google Home smartspeaker. Zij deed dit onderzoek binnen de Academische Werkplaats Bartiméus & Vrije Universiteit Amsterdam 'Sociale relaties en gehechtheid'.

De uitkomsten zijn positief, want bij vijf van de zeven deelnemers – allen met een visuele en verstandelijke beperking – was een verhoging van het welzijn te zien. Zij konden dankzij de smartspeaker meer dingen zelf doen, of dit werd makkelijker voor hen. Wel bleek dat veel oefenen nodig is om met de speaker te leren omgaan, maar alle deelnemers waren in ieder geval erg enthousiast over de mogelijkheden van Google Home.

Tips en voorbeelden
Om ook begeleiders en verwanten te helpen cliënten vertrouwd te maken met de smartspeaker, werd de hulpgids ‘Hey Google! – Praat met een apparaat’ ontwikkeld. De gids legt uit wat Google Home is, wat je nodig hebt om de speaker te kunnen gebruiken en wat je er allemaal mee kunt, zoals

  • het weerbericht voorlezen,
  • het laatste nieuws laten horen,
  • favoriete muziek afspelen,
  • een alarm instellen,
  • afspraken in een agenda zetten.

Omdat de wijze waarop je Google commando’s moet geven, kort en krachtig is (dat werkt het best), geeft de gids daar veel voorbeelden van.

In verband met privacy van de cliënt, adviseert de gids om een anoniem e-mailadres te gebruiken bij het inloggen op de Google Home-app.  |

De hulpgids ‘Hey Google! – Praat met een apparaat’ is gratis te downloaden als pdf.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!