Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek Cocp en boek Triple-C winnen Gehandicaptenzorgprijs

22 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Een onderzoek naar het communicatieprogramma 'Cocp-vg' en het boek 'Triple-C. Gewoon is anders' zijn de winnaars van de Gehandicaptenzorgprijs 2012 van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (Vgn). Cocp-vg is een programma dat zich richt op een betere communicatie van en met niet-sprekende personen met een ernstige meervoudige beperking. Triple-C is een behandelmodel voor mensen met een verstandelijke beperking, die daarnaast gedrags- of psychische problemen hebben.

Het onderzoek naar het communicatieprogramma Cocp-vg won in de categorie Beste onderzoekspublicatie. Het boek Triple-C. Gewoon is anders kreeg de prijs in de categorie Beste praktijkproduct. Beide winnaars ontvangen € 10.000,- om hun project verder te ontwikkelen, en een sculptuur van kunstenaar Evert Bolt.

Plezierige communicatie
Cocp-vg leert mensen uit het sociale netwerk van de cliënt hoe zij de communicatie soepeler, gelijkwaardiger en plezieriger kunnen laten verlopen. Margriet Heim, Marjan Veen en Frank Velthausz onderzochten de effecten van het programma bij cliënten en hun communicatiepartners in Esdégé-Reigersdaal. Het onderzoek vond plaats in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Heliomare revalidatie. "Een geslaagde zoektocht naar een klinisch toepasbare en evidence based interventiemethode", schrijft de jury in haar rapport.

Anders kijken
In het boek Triple-C. Gewoon is anders beschrijven Hans van Wouwe en Dick van de Weerd (Asvz) het Triple-C behandelmodel en wat er nodig is om succesvol met Triple-C te werken. "Het boek is een prachtig product dat zorgverleners ervan weet te overtuigen dat anders denken en anders kijken een opening naar communicatie biedt", aldus de jury.

De waarderingsprijzen van € 2.500,- gingen naar de andere genomineerden. In de categorie Beste onderzoekspublicatie zijn dat Heidi Hermans (Amarant) en Thessa Hilgenkamp (Abrona) met hun studies naar de gezondheid van ouderen met een verstandelijke beperking. Toinette Loeffen (Hogeschool Utrecht) kreeg een waardering met haar onderzoek naar de mogelijkheden voor mensen met een beperking om hun kunstzinnige talenten te ontwikkelen. Dit onderzoek voerde ze uit samen met Amerpoort, de Driestroom, Reakt en anderen.

In de categorie Beste praktijkproduct ging de waarderingsprijs naar Greet Antuma, Alexandra Breedveld, Dytmer Hettinga, Merijn Lindeboom en Zwaan Miedema (Tjallingahiem) met hun handboek voor de behandeling van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Astrid Cornelissen (Cello) kreeg een waarderingsprijs met de beweegmethode die de ontwikkeling van mensen met een ernstige meervoudige beperking bevordert.

De Vgn reikte woensdag 21 november de Gehandicaptenzorgprijs voor de vierde keer uit. Met de prijs wil de Vgn kennisontwikkeling, kennisverspreiding en verdere professionalisering van de medewerkers in de gehandicaptenzorg stimuleren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!