Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek bij De Zijlen naar betere zorg bij moeilijk verstaanbaar gedrag

7 november 2018 Door de redactie Geen reacties

Naar aanleiding van een aantal incidenten in de zorg voor cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag bij De Zijlen-locatie Sintmapark in Tolbert heeft de raad van bestuur besloten een onderzoek in te laten stellen om de situatie te verbeteren. Een onafhankelijke onderzoeker houdt interviews met diverse betrokkenen.

Anderhalve week voor de aankondiging van het onderzoek, besteedde het Dagblad van het Noorden aandacht aan enkele incidenten op de bewuste locatie. Het artikel toont een foto van dichtgetimmerde ramen bij een verouderd wooncomplex van de Zijlen in Tolbert. Volgens een verontruste ouder van een cliënt gaan er ‘steeds tafels, stoelen en hele tv’s door de ruiten’. En er worden nog enkele misstanden genoemd.

Verhuizing
De leiding van de locatie meldt in de krant dat het om enkele bewoners van een groep van 20 cliënten gaat, en volgens hen is het echt niet zo dat het structureel misgaat. De Zijlen-bestuurder Eric Zwennes geeft in het artikel aan dat de bewuste groep binnenkort gaat verhuizen naar nieuwbouw. Mensen die in de gehandicaptenzorg werken weten dat een verhuizing voor heel veel stress kan zorgen bij bewoners. Dat is hier ook aan de orde.

Medebestuurder Annet van Zuijlen merkt tegenover het Dagblad van het Noorden op dat wisselingen van personeel ook voor onrust onder bewoners zorgen. De krapte op de arbeidsmarkt is hier inherent aan. Geldgebrek heeft er niets mee te maken, maar er is wel een ernstig tekort aan vakmensen, aldus de bestuurders.


Verbetermaatregelen
De raad van bestuur van De Zijlen heeft orthopedagoog-generalist Katrien Raemdonck, die het onderzoek gaat uitvoeren, gevraagd ook te kijken naar de specifieke aandacht voor de individuele cliënt en naar de organisatie als geheel. Zo wil men op korte termijn leren van de ongewenste gebeurtenissen en kijken welke verbetermaatregelen nodig zijn. De resultaten van het onderzoek worden eind november verwacht.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!