Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ondersteunende begeleiding

18 september 2007 Door de redactie Geen reacties
Het persoonsgebonden budget (Pgb) heeft een grote vlucht genomen. Zo groot dat het ministerie van Vws ingrijpt, zo staat in de begroting.

Vanaf komend jaar vervalt het recht op vergoeding van ondersteunende begeleiding voor mensen met alleen een lichamelijke aandoening. Op die manier willen minister Klink en staatssecretaris Bussemaker de Awbz-zorg betaalbaar houden. Naarmate het aantal ouderen in Nederland toeneemt, groeit ook de totale aanspraak op de Awbz (langdurige zorg). Ondersteunende begeleiding, onder meer bij vrije tijdsactiviteiten, blijft wel vergoed voor verstandelijk gehandicapten (en andere kwetsbare groepen). Als de begeleiding wordt gegeven als dagbesteding, blijft hij ook in de Awbz. De bewindspersonen denken hiermee het huidige tekort op de Awbz van 800 miljoen euro, te verkleinen, zo blijkt uit de regeringsbegroting voor 2008. Er komt een overgangsregeling van een jaar voor mensen die nu wel maar straks niet meer recht hebben op ondersteunende begeleiding; het tarief gaat per 1 januari omlaag van 42 naar 32 euro per uur.

Klink en Bussemaker willen ‘geloofwaardige en onbetwistbare vormen van zorg’ betaalbaar houden. Zij omschrijven in de Beleidsagenda 2008 het uitgangspunt van langdurige zorg als <care>: compassie, aandacht, respect en eigenwaarde.

Meer dan 5 miljard

Alle maatregelen bij elkaar genomen zal er de komende jaar 2 miljard euro extra beschikbaar zijn voor langdurige zorg. Het totale budget voor de gehandicaptenzorg is meer dan 5 miljard euro. Er komen volgend jaar 1.500 extra plaatsen voor kleinschalig wonen. De bekostiging naar zorgzwaarte wordt per 1 januari in alle instellingen ingevoerd, en een jaar later ook voor extramurale zorg. Voor dagbesteding komt 40 miljoen euro per jaar extra beschikbaar.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren