Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ondanks recessie werk genoeg in de zorg

21 december 2011 Door de redactie Geen reacties

Wie nog twijfelt over opleiding en carrièremogelijkheden, maakt met een keuze voor de zorg kans op een glanzende toekomst. Ondanks de slechte economische vooruitzichten wordt tot 2016 een werkgelegenheidsgroei verwacht van gemiddeld 0,4% per jaar. Vooral in de (para)medische beroepen en de verzorgende en dienstverlenende beroepen groeit de werkgelegenheid. Met name lager opgeleiden in de zorgsector kunnen profiteren van deze groei, als het kabinet tenminste geen roet in het eten gooit met nieuwe bezuinigingen.

De voorspellingen komen uit het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016' van het Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt (Roa), van de Universiteit in Maastricht. De opstellers zien als oplossing voor het komende personeelstekort in de zorg vooral het vergroten van kleine dienstverbanden.

Kansrijke beroepen
De beste kansen op een baan zijn er voor verpleeghulpen en leerling-verpleegkundigen, verplegenden en doktersassistenten, therapeuten en verpleegkundigen, artsen en medisch analisten. In de zorgsector kunnen werkgevers zeer grote knelpunten in de personeelsvoorziening verwachten voor de lagere verzorgende en dienstverlenende beroepen (zoals ziekenverzorgenden).

Uurtjes erbij
Ook in de technische sector worden grote personeelstekorten verwacht, maar daar zal het opplussen van deeltijdbanen weinig zoden aan de dijk zetten. Het tekort aan mensen met een zorgopleiding is volgens de opstellers van het rapport wel degelijk terug te dringen als de deeltijdbanen in de zorgsector opgeplust worden. Wanneer alle werkenden in kleine banen met een zorgopleiding minimaal 24 uur gaan werken, dan verdwijnen de personeelstekorten in de zorgsector voor 85%. Het bewerkstellingen dat deze mensen allemaal minimaal 24 uur gaan werken, zal echter de nodige inspanning vergen.

Het rapport is te downloaden op de site van de Maastrichtse universiteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!