Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Omslag naar meer uren per dag kunnen werken in gehandicaptenzorg

30 november 2022 Door de redactie Geen reacties

Meer uren werken wordt vaak als oplossing genoemd om de personeelstekorten aan te pakken. In recent onderzoek van vakbond FNV geeft driekwart van de werknemers aan dat zij niet meer uren kunnen of willen werken, omdat dit vaak leidt tot nog meer dagen per week beschikbaar moeten zijn. De korte diensten in de gehandicaptenzorg zijn hier een voorbeeld van. Iets dat zorgorganisatie Frion sinds de zomer wil doorbreken met 8-uursdiensten en een vast jaarrooster.

Eén op de vijf van de respondenten in het onderzoek van FNV onder 16.500 leden uit zorg & welzijn, vervoer, onderwijs en andere sectoren geeft aan, wél meer uren te kunnen en willen werken. Ze hebben daarvoor een aanvraag ingediend bij de werkgever in de afgelopen vijf jaar, maar iets minder dan de helft van de aanvragen (44%) is afgewezen of minimaal gehonoreerd. De reden: werkgevers willen de werknemers in kleine contracten houden, zodat ze flexibeler kunnen roosteren.

‘Aanbod van werk is er genoeg, maar de gaten in de roosters worden nu met uitzendkrachten gevuld’

FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: “Met deeltijdloon kunnen mensen vaak niet rondkomen. 20% van de ondervraagden wil wel meer uren maken, maar graag naar een 8-urige werkdag in plaats van diensten van 4 of 6 uur. Of ze willen het overwerk dat ze nu doen, omgezet zien in contracturen. Zeggenschap over werktijden is cruciaal. Aanbod van werk is er genoeg, maar de gaten in de roosters worden nu met uitzendkrachten gevuld.”

Rust en voorspelbaarheid
Dat het ook anders kan, wil de Overijsselse zorgorganisatie Frion laten zien. Frion biedt sinds de zomervakantie medewerkers zo veel mogelijk 8 uursdiensten en een vast jaarrooster, zodat ruim van tevoren bekend is wanneer je werkt. Met de omslag in de dienstroosters wil de zorgorganisatie meer regelmaat, rust en voorspelbaarheid creëren voor het personeel en meer vertrouwde gezichten voor cliënten.

“We merken dat mensen graag meer weer willen werken. Je pakt er makkelijk een paar uurtjes bij als het op dezelfde dag is,” vertelt bestuurder Hugo Broekman.

De beweging naar de 8 uursdiensten heeft Frion naar eigen zeggen nu al 3 fte aan extra uren van eigen medewerkers opgeleverd. “Voor die ruim 100 uren hebben we dus geen vacature en hoeven we geen inval te regelen. We verwachten dat meer mensen extra uren willen werken, omdat we nog midden in de beweging zitten. Als mensen zien dat dit loopt, ontstaat er ook weer ruimte thuis en dat biedt vaak mogelijkheden.”

Aanpassingsvermogen
Maar het schuurt ook. Zo is voor Frion de combinatie gewenst van het werken op de woningen en met dagbesteding om 8 uursdiensten te creëren. Dat is anders dan medewerkers gewend zijn.

“Ik zeg niet dat het makkelijk is”, vertelt bestuurder Hugo Broekman. “Zo nu en dan vraagt het best wel wat aanpassingsvermogen. Wij zitten nog midden in de beweging, maar ik ben ervan overtuigd dat we hiermee voor de zorgmedewerkers een flinke slag slaan. Veel van de sollicitanten én ook veel van de collega’s willen graag meer werken of een (bijna) volledige baan met een fatsoenlijk salaris, zonder versnipperde diensten.”  |

Lees meer over het onderzoek van FNV en meer over de omslag van Frion naar de 8-uursdiensten op de website.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!