Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Omgooien roosters leidt tot ophef onder medewerkers De Trans

13 april 2021 Door de redactie Geen reacties

De Trans, een zorginstelling voor de verstandelijk gehandicaptenzorg die actief is in Drenthe, Overijssel en Zuidoost-Groningen, zit in de rode cijfers. Omdat de organisatie niet verder wil interen op de financiële buffers, heeft zij besloten versneld actie te ondernemen. Hiervoor zijn onder meer de roosters flink omgegooid.

Van de medewerkers wordt gedurende drie maanden extra flexibiliteit gevraagd. Mensen die een vast contract hebben worden ingeroosterd op plekken waar inzet nodig is. Op die manier hoeft De Trans minder gebruik te maken van dure uitzendkrachten en wordt op personeelskosten bespaard. “We hebben er alle vertrouwen in dat met de ondernomen acties en inzet van onze medewerkers ons huishoudboekje weer op orde komt. En dat onze cliënten gewoon de vertrouwde zorg, ondersteuning en daginvulling blijven krijgen die zij van ons gewend zijn”, meldt het bestuur op de website.

Ander werk, andere tijden
Voor de medewerkers betekent het dat de aard van de werkzaamheden kan wijzigen (van dagbesteding naar woonlocatie, bijvoorbeeld), maar ook dat mensen in plaats van overdag ineens op andere tijden moeten werken. Dat kan voor sommigen lastig zijn, omdat ze bijvoorbeeld bewust overdag werken, omdat ze ook mantelzorger zijn, of de kinderen moeten opvangen na schooltijd.

Lege plekken
Een dure kostenpost voor de zorginstelling zijn ook de vele lege woonplekken binnen woonlocaties, onder meer ontstaan door opnamestop van cliënten door corona in 2020. Op de eigen website doet De Trans dan ook een oproep aan de lezer, om mensen te wijzen op deze plekken.

Aan RTV Drenthe vertelde zorgdirecteur Arianne Poel dat een leegstaande woonplek De Trans een slordige 50.000 euro kost. Begin april was er sprake van zo’n 20 lege plekken.

Actie
De FNV wil dat de directie van De Trans de roostermaatregel onmiddellijk intrekt. Hiervoor is ook al actiegevoerd in Nooitgedacht. Directeur Poel noemde het intrekken van de maatregel niet mogelijk. “Ik kan dat niet ineens on hold zetten: het herstelplan is al vijf weken geleden ingezet. Grijpen we niet in, dan gaat het alleen maar bergafwaarts met De Trans.”

De zorgorganisatie verkeert al langere tijd in financieel zwaar weer. Zo eisten begeleiders in augustus 2018 al verbetering in het beleid van de directie en bleken assistent-begeleiders jarenlang onderbetaald te zijn omdat ze in een te lage schaal waren ingedeeld. Dit werd in juli 2019 rechtgetrokken.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!