"Mensen krijgen tegenstrijdige, onduidelijke of onvolledige informatie." Dat zegt Alex Brenninkmeijer, Nationale Ombudsman, over de kwaliteit van de Awbz-uitvoering door zorgkantoren. Zijn onderzoek hiernaar leverde veel klachten over de administratieve dienstverlening op.
De Nationale Ombudsman opende in maart dit jaar een meldpunt waar burgers burgers tot 8 april hun positieve en negatieve ervaringen met een zorgkantoor konden melden. Hierop ontving hij 612 meldingen: 80% negatief en 20% positief.
Tekort aan inlevingsvermogen
Brenninkmeijer ontving ongeveer 130 reacties van tevreden burgers. De meldingen gaan in het overgrote deel over drie onderwerpen: administratieve organisatie, behulpzaamheid en informatieverstrekking.
"Ik vind het een groot probleem dat de informatieverstrekking niet in orde is. Bij verhuizingen van de ene regio naar de andere raken papieren zoek. Of mensen krijgen tegenstrijdige, onduidelijke of onvolledige informatie." Brenninkmeijer constateert op basis van de meldingen een tekort aan inlevingsvermogen: "Burgers hebben hulp nodig, dan is maatwerk noodzakelijk."
Verbeterplannen
Binnenkort spreekt de ombudsman de managers van de zorgkantoren en vraagt hij hen om concrete oplossingen. Voor de zomer maakt de ombudsman de resultaten van dat gesprek en de verbeterplannen van de Zorgkantoren bekend.