Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ombudsman bekritiseert nieuwe pgb-systeem

18 augustus 2015 Ronny Vink Geen reacties

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft zaterdag 15 augustus in het radioprogramma Kamerbreed zware kritiek geuit op de invoering van het nieuwe systeem van persoonsgebonden budget. Hij zei dat de belangen van de burger uit het oog zijn verloren.

De ombudsman vindt dat zowel zorgvragers en hun familie, als zorgverleners de dupe zijn van het nieuwe systeem.  Sinds 1 januari voert de Sociale Verzekeringsbank de betalingen uit aan budgethouders. Al vanaf de eerste weken regent het klachten van zorgverleners die te laat of helemaal niet worden betaald voor hun werk. Staatssecretaris Van Rijn kwam erdoor in politieke problemen en een deel van de Kamer zegde het vertrouwen in hem op. De Algemene Rekenkamer noemde de invoering van het nieuwe systeem onzorgvuldig.

Ingewikkeld
De Nationale ombudsman presenteert volgende week (25 augustus) een onderzoek naar de persoonsgebonden budgets. Volgens hem is het systeem zo ingewikkeld gemaakt dat het bijna niet meer is uit te voeren. Volgens hem is het voor veel mensen onbegrijpelijk en is er ook niet genoeg gekeken hoe het in de praktijk zou uitpakken.Van Zutphen vindt dat de omschakeling veel beter en langer had moeten worden voorbereid. "Nog vlak voor de invoering zijn er nieuwe regels toegevoegd. Je hoeft geen ombudsman te zijn om te snappen dat er dan problemen optreden." |

De uitzending is na te luisteren op de site van radio 1.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!