Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oefen met ontruimen

18 augustus 2010 Door de redactie Geen reacties

Volgens een onderzoek van de Brandwondenstichting oefenen zorginstellingen te weinig hoe ze panden moeten ontruimen bij brand. De praktische kennis over 'hoe te handelen' ontbreekt. Wie helpt de patiënt of cliënt vluchten? In oktober worden zorgmedewerkers tijdens de brandpreventieweken met de neus op de feiten gedrukt: oefen een ontruiming!

Het onderzoek van de Brandwondenstichting werd gehouden in ziekenhuizen, wooncentra voor ouderen, scholen en kinderdagcentra. 50 procent van de ziekenhuizen en 51 procent van de zorgcentra oefent gereld met ontruimen, de andere helft dus niet. Dat percentage is na eerdere preventie-acties nauwelijks veranderd.

Naar aanleiding van Tweede kamervragen heeft de regering gezegd dat bestuurders van instellingen primair verantwoordelijk zijn voor brandveiligheid. Tijdens de actie www.ontruimenmoetjeoefenen.nl worden alle zorgcentra aangespoord om hun werknemers te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Zij zijn degenen die niet-zelfredzamen moeten helpen vluchten bij brand en andere rampen.

De organisatie van de Brandpreventieweken biedt hulpmiddelen aan, zoals pictogrammen. De handleiding is te bestellen via bhv@nibhv.nl. De campagne start 1 oktober.

In Klik van september staat in de ethische rubriek Keuzes maken een artikel over ontruimingsoefeningen, en de paniek die zij veroorzaken onder cliënten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!