Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ode aan de mantelzorger in documentaire

12 juli 2021 Door de redactie Geen reacties

Meer dan vier miljoen Nederlanders verlenen structureel mantelzorg. Zoals Janine, die nu haar ouders het niet meer kunnen, de zorg voor haar broer Albert-Jan met downsyndroom op zich neemt. Marinka de Jongh maakte er een documentaire over, die 19 juli op tv te zien is. Zij groeide zelf op tussen mensen met een verstandelijke beperking in het Thomashuis van haar ouders. | Fotocredit: HUMAN

Albert-Jan woont sinds lange tijd in een woongroep van Abrona. Hij kan niet praten en hoort en ziet slecht. Zijn zus Janine heeft altijd al een bijzondere band met hem gehad. Nu haar ouders het niet meer kunnen, is zij degene die met Albert-Jan naar zijn behandelingen gaat.

Janine werkt zelf in de zorg en heeft medische kennis die goed van pas komt. De ingrepen die Albert-Jan moet ondergaan maken hem altijd onrustig, maar zijn wel noodzakelijk. Janine worstelt ermee dat ze hem dit aan moet doen; zal hij haar ook als zijn lieve zus blijven zien?

Zus als klankbord
Ze kan met haar twijfels en vragen altijd terecht bij haar zusje Annette (Barlo, actrice), die voor haar echt een klankbord is. Als het coronavirus in Nederland snel om zich heen grijpt en het land op slot gaat, kunnen de zussen niet meer naar Albert-Jan toe. De woongroep wordt immers afgesloten van de buitenwereld.

Het is een heel moeilijke tijd voor de zussen. Als dan blijkt dat Albert-Jan het zelf tijdens de lockdown verrassend goed doet, roept dat weer nieuwe vragen op. Want hoe hard heeft hij zijn zussen eigenlijk nodig?

HUMAN zendt de documentaire ‘Voor jou wil ik zijn’ op maandag 19 juli om 22.10 uur uit op NPO 2. Kijk voor meer informatie op human.nl/voor-jou-wil-ik-zijn.  | Fotocredit: HUMAN

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!