Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Obesitas aanpakken bij mensen met een licht verstandelijke beperking

6 december 2023 Redactie Klik Geen reacties

Hoe handel je als zorgprofessional wanneer bij een cliënt met een licht verstandelijke beperking sprake is van (morbide) obesitas? Veel begeleiders én familie worstelen hiermee, want hoe voorkom je zonder dwang dat iemand zwaarder wordt? En hoe stimuleer je zonder dwang een gezondere leefstijl? Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) inventariseerde wat helpend kan zijn.

Tijdens twee kennissessies hebben zorgprofessionals uit het werkveld en coördinatoren en consulenten van CCE uitgewisseld welke kenmerken en factoren een rol spelen bij deze problematiek en welke aanpak en interventies in hun optiek werkzaam zijn. Ook zijn er gesprekken geweest met (ervarings)deskundigen en is in kaart gebracht welke kennis er al is rond het thema. Het is belangrijk om ook naasten bij het proces te betrekken, omdat zij – vaak onbewust – een rol spelen in de problematiek.

CCE stelt dat er geen eenduidige aanpak is tegen (morbide) obesitas bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Kennisuitwisseling is daarom van belang om in iedere unieke situatie de meest passende strategie te vinden.

In de publicatie (Morbide) Obesitas bij mensen met een licht verstandelijke beperking vind je alle aanbevelingen, inclusief een fictieve casus.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!