Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nudging: de gezonde keuze aantrekkelijk maken voor cliënten in de zorg

23 augustus 2017 Mariëlle Tromp Geen reacties

Bij nudging geef je mensen een duwtje in de goede richting. Als het om leefstijl gaat: de gezonde keuze de makkelijke keuze maken. Nudging is heel goed toe te passen in het dagelijks leven binnen zorginstellingen.

Heel veel keuzes!
Iedere dag maken we ontzettend veel keuzes. We kiezen kleding, broodbeleg en hoe we naar ons werk gaan. Daarna kiezen we onze precieze route, beslissen we of we nog over kunnen steken en maken we de keuze om wel of geen praatje te maken met de collega die net naar buiten komt.

Zo efficiënt mogelijk
Elke keuze kost energie. Om efficiënt te werken, maakt je brein veel van deze keuzes onbewust. En juist daar liggen de kansen voor nudging. De Bibliotheek Utrecht deed een experiment en keek of ze de keuzes van mensen konden beïnvloeden.

Wat is nudging?
Nudging beïnvloedt een aantal factoren in de omgeving, zodat je sneller een bepaalde keuze maakt of bepaald gedrag uitvoert. Bij nudging houd je altijd zelf de keuze. Er is geen dwang. Maar het stimuleert je wel om het ene te kiezen boven het andere.

Wat heb je eraan in de dagelijkse zorg?
In de dagelijkse zorg zitten ook veel keuzemomenten. Misschien is er bij jullie ook wel een trap én een lift. Als je het gebruik van de trap wilt stimuleren, kan je net als de Bibliotheek Utrecht aan de slag met tape. Of je kijkt hoe je het gebruik van de trap op andere manieren aantrekkelijk maakt, door daar bijvoorbeeld foto’s op te hangen. Of is er bij jullie een trappenhuis? Misschien mag je dat in vrolijke kleuren schilderen.

Hoe gebruik je het om gewoonten te doorbreken?
Misschien werk jij op een locatie waar een gewoonte is die je best zou willen doorbreken. Misschien is het bijvoorbeeld gewoonte om in het weekend ’s avonds een zakje chips te eten. Een gezellig moment waar iedereen van geniet en je wilt dat moment ook niet kwijt. Mogelijk zou je dan eens kunnen proberen om iedereen te laten kiezen tussen een zakje chips, óf een gekleurd kommetje met allerlei stukjes fruit en een vrolijk vorkje. Er is geen dwang, maar alleen een aantrekkelijk alternatief.

Andere tips

  • Kijk eens in welk glas je cola aanbiedt. Mensen zijn geneigd om veel meer drinken in een breed glas te schenken dan in een hoog glas. (Uit: SmartSize Me, waar ook veel andere goede ‘nudging’ tips in staan)
  • Wil je eten eens heel anders en aantrekkelijk presenteren? Kijk voor creatieve ideeën eens in deze Facebookgroep: www.facebook.com/Bentofabriek/.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!