Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Novo wist dat cliënt meer zorg nodig had'

21 augustus 2013 Door de redactie Geen reacties

Novo in Onnen wist wie er in huis werd gehaald, zo bericht de Nos over de zorgorganisatie waar vorig jaar een vrouw met een verstandelijke beperking werd doodgedrukt. De raad van bestuur van Novo zei eerder in Nrc Handelsblad dat de vrouw in het verkeerde behandelcentrum zat en had moeten worden doorverwezen.

De Nos schrijft dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (Ciz) in januari 2012 een verzoek van ggz-instelling Linis Lentis, waar de vrouw eerst zat, tot meer zorg had afgewezen. Volgens de oorspronkelijke indicatie had de vrouw betrekkelijk lichte zorg nodig: begeleiding en een beschermde woonomgeving. Linis Lentis vroeg een zwaardere indicatie aan omdat de vrouw gedragsproblemen had.

Het CIZ vond de beperkingen van de overleden vrouw echter niet zo erg dat zwaardere zorg noodzakelijk was. Dat blijkt uit een begeleidende brief. Kamerlid Vera Bergkamp van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn om opheldering te krijgen over het indicatieproces en de behandelmethode van Novo.

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!