Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Noordelijke fusie in zorg voor licht verstandelijk gehandicapten

12 december 2012 Door de redactie Geen reacties

In de zorg aan mensen met een licht verstandelijke beperking in het noorden van Nederland is een nieuwe samenwerking in gang gezet. Zorggroep Alliade en Tjallingahiem hebben verklaard dat ze hun krachten willen bundelen. De fusie zal naar verwachting 1 januari 2014 ingaan.

Volgens beide organisaties is de nieuwe organisatie door de schaalgrootte beter in staat zorg te bieden aan kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking.

Expertisecentrum
Tjallingahiem is het expertisecentrum voor lichtverstandelijk gehandicaptenzorg in Friesland, die bij jongeren thuis, poliklinisch en in 24 uursvoorzieningen gespecialiseerde behandeling en begeleiding biedt. Na de fusie wil de nieuwe organisatie het expertisecentrum blijven voor het hele noorden, met onder meer als doelstelling onderzoek en vernieuwing.

Specialistische zorg
Alliade heeft al langer de wens de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking in één organisatie onder te brengen. Op dit moment wordt specialistische jeugdzorg geboden binnen Driever's Dale in Winschoten en biedt Talant, onderdeel van Alliade, in Friesland lvg-zorg aan kinderen en volwassenen op verschillende plekken. Op termijn zullen deze onderdelen van Talant bij de gefuseerde organisatie worden ondergebracht.

Aantallen
Tjallingahiem biedt in Friesland zorg aan 580 cliënten, van wie 120 in een 24 uursvoorziening wonen en worden behandeld, en 460 poliklinisch of behandeling en begeleiding aan huis. Er werken 300 mensen. Bij Driever's Dale in Winschoten verlenen 150 mensen medewerkers behandeling en begeleiding aan 76 kinderen en jongeren in een 24 uurs setting en leveren bij 15 jongeren zorg aan huis. Bij Talant gaat het om ongeveer 300 cliënten die straks zorg krijgen vanuit de nieuwe organisatie.

Lees meer op de site van Alliade.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!