Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Noord-Dakota verbiedt abortus gehandicapte kinderen

3 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Noord-Dakota is de eerste staat in Noord-Amerika die met een nieuwe wet vrouwen en artsen verbiedt om abortus te (laten) plegen als de foetus een genetische afwijking heeft, zoals het syndroom van Down. Door de wet wordt Noord-Dakota de strengste staat op het gebied van zwangerschapsafbreking. In de nieuwe wet – die 1 augustus 2013 van kracht moet worden - staat dat een arts niet met opzet een miskraam mag opwekken, als hij weet dat de zwangere vrouw alleen maar abortus wil omdat bij haar kind een genetische afwijking is vastgesteld.

Onder genetische afwijking verstaat de nieuwe wet: "alle genetisch overgedragen defecten, stoornissen, ziektes en afwijkingen." Het syndroom van Down wordt met name genoemd, "en iedere andere lichamelijke of verstandelijk beperking." De wet verbiedt abortus ook als middel om een kind van het gewenst geslacht te krijgen of als het kind tijdens de zwangerschap een slecht werkend hart blijkt te hebben.

Vermoedelijk zal de republikeinse gouverneur van Noord Dakota, Dalrymple, vanwege deze wet wel snel voor de rechter worden gedaagd, verwachten medewerkers van de gehandicaptenwebsite Disability scoop.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!