Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Noodlijdend KansPlus zoekt partner

21 november 2011 Door de redactie Geen reacties

Vereniging van ouders van kinderen met een verstandelijke beperking KansPlus, die in hevige financiële nood verkeert sinds de drastische bezuinigingen op belangenverenigingen, gaat de komende maanden op zoek naar een samenwerkingspartner. De leden hebben daartoe zaterdag een commissie ingesteld.

Een motie van Tweede kamerpartijen om de bezuinigingen op belangenverenigingen in de zorg terug te draaien heeft geen meerderheid gekregen, ondanks de brandbrieven die 300 leden van KansPlus afgelopen week aan Kamer en bewindslieden stuurden. Ze wezen daarin onder andere op het verlies van kennis en invloed, als ouderverenigingen en cliëntenraden bijna helemaal op eigen lidmaatschapsgelden moeten draaien. Tijdens de ledenvergadering afgelopen zaterdag spraken de aanwezigen hun diepe bezorgdheid uit over de mogelijkheden voor KansPlus en VraagRaak (behartigt belangen van cliëntenraden) om te overleven na de bezuinigingen. Behalve de drastische terugval in subisidieinkomsten (van 6 ton naar 35.000 euro per jaar) kampt KansPlus – evenals veel andere belangenverenigingen - met een teruglopend en verouderend ledenbestand.

Ook andere ouderverenigingen verkeren in zwaar weer door het subsidiebeleid van het kabinet. De staatssecretaris van Vws wil de organisaties tot samenwerking dwingen. Het liefst wil zij met één partner onderhandelen, en niet met vele kleintjes. De verenigingen vrezen dat hun invloed op het beleid sterk terugloopt als ze in één grote patiënten/cliëntenorganisatie moeten opgaan.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!