Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nivel onderzoekt waarom cliënten vaker voor PGB kiezen

12 april 2023 Redactie Klik Geen reacties

Sinds enkele jaren neemt het aantal aanvragen voor het persoonsgebonden budget (PGB) binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) toe. Er was weinig inzicht in de motieven van cliënten om voor het PGB te kiezen. Daarom heeft het Nivel in opdracht van het CZ-zorgkantoor onderzocht waarom cliënten niet voor zorg in natura (ZIN) gaan, maar een PGB aanvragen.

De meest voorkomende reden om voor het PGB te kiezen is het behoud van eigen regie. 68 procent van de cliënten in de GGZ en 60 procent van de cliënten in de gehandicaptenzorg gaf dit aan. Dit verschilt behoorlijk van de ouderenzorg, waar als voornaamste reden werd genoemd: de wens om door naasten verzorgd te worden (54 procent).

In de gehandicaptenzorg voorziet zorg in natura niet in bepaalde dagbesteding, waardoor cliënten ook eerder voor PGB kiezen.

Uit het onderzoek blijkt dat onafhankelijke cliëntondersteuners geen doorslaggevende rol speelden bij de keuze voor het PGB. Ook de coronacrisis speelde geen rol.

Tevreden
Er is verder bekeken hoe tevreden cliënten zijn over de geboden zorg via het persoonsgebonden budget. Bijna 90 procent van de cliënten geeft aan tevreden te zijn.

Over het algemeen zijn zorggebruikers te spreken over de informatievoorziening rond het PGB, men voelt zich goed geïnformeerd. Bij wie dat minder het geval is, wordt vooral informatie gemist over de financiële gevolgen van het hebben van een PGB.  |

Lees meer over het onderzoek naar de motieven voor PGB op de website van kennisinstituut Nivel.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!