Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwsuur: ‘Mensen met complexe zorgvraag kunnen nergens terecht’

27 maart 2017 Door de redactie Geen reacties

In een reportage van tv-programma Nieuwsuur laat zorgorganisatie Mee zien hoe moeilijk het is om voor mensen met een complexe zorgvraag een passende zorgaanbieder te vinden. Het gaat vaak om mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblematiek. Het tweeluik van Nieuwsuur is inmiddels terug te kijken.

Op dit moment zijn er volgens Mee Nederland 125 cliënten met een complexe zorgvraag en een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg waarvoor cliëntondersteuners geen passende zorgaanbieder kunnen vinden. Ondanks lang en goed zoeken en gesprekken met zorgkantoren (de inkopers van de langdurige zorg) en zorgaanbieders lukt het niet.

"Deze mensen krijgen te horen dat ze niet welkom zijn, dat ze te moeilijk zijn, dat de aanbieder deze gespecialiseerde zorg niet kan bieden. Mensen krijgen daardoor niet de zorg die ze nodig hebben, wat vaak tot schrijnende situaties leidt. Wij constateren dat er onvoldoende urgentie is om deze schrijnende situaties op te lossen,” aldus organisatie Mee, die in een
uitgebreid artikel op de website van Mee uitlegt om welke mensen het gaat.

Het is geen uniforme groep, maar er zijn volgens de zorgorganisatie wel veel overeenkomsten. Naar schatting heeft ruim tweederde van de groep cliënten die geen zorgplek kan vinden, een verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen en valt onder het zwaardere zorgprofiel (VG 6 of 7).

Een kleine eenderde bestaat uit mensen met een (lichte) verstandelijke beperking gecombineerd met gedragsproblematiek, verslavingsproblematiek, psychiatrische problematiek en/of autisme (VG3, VG4, LVG3, LVG4). Daarnaast is er een restcategorie die om uiteenlopende redenen geen plek kan vinden.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedde in twee uitzendingen aandacht aan het probleem. Mee Nederland-directeur Mirjam Sterk lichtte daarin toe wat de oorzaken zijn en hoe deze kunnen worden opgelost. Ook was het verhaal te zien van Siebe (14)
met downsyndroom, autisme en een ernstig verstandelijke handicap.

De uitzending van Nieuwsuur over moeilijk plaatsbare cliënten was op zondag 26 en maandag 27 maart 2017 op NPO 2, en is terug te kijken via de website van Nieuwsuur (zondag en maandag) of Uitzending gemist.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!