Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuws 15 augustus

22 augustus 2007 Door de redactie Geen reacties
Nieuwsberichten van 15 augustus 2007

Hoe privé is chatten?

 

De meeste instellingen voor gehandicaptenzorg hebben een gedragscode waaraan je je als werknemer moet houden. Daarin staat altijd wel iets over respectvol omgaan met cliënten en hun vertegenwoordigers.

Maar iedereen is wel eens balorig en ontevreden over het werk. Als je thuis tegen je partner moppert, is er niemand anders die je op je taalgebruik aanspreekt. Maar als je je laat gaan in een chatsessie, kun je voor nare verrassingen komen te staan.

Dat is een werkneemster van stichting Talant (Friesland) overkomen. Een collega en zij hebben bijna een jaar geleden in een chatsessie van Hyves onrespectvol over hun werk gesproken. Ze vergeleken dat met een dierentuin.

De vader van een Talant-cliënt kwam daar kortgeleden achter. Hij is ermee naar landelijke dagbladen gelopen, en naar Talant.

Het gaat om twee medewerksters die destijds allebei begeleidster waren. Een van hen heeft ondertussen een andere functie waarbij ze geen direct contact meer heeft met cliënten. De ander werkt nog in woonvorm de Baalder in Heerenveen; zij is op non-actief gesteld.

 

Mettiena Leemeijer, secretaris van de Raad van bestuur van Talant, licht toe hoe de werkgever hier tegenaan kijkt: “We zijn allemaal onaangenaam getroffen. Ook de twee medewerksters zelf zijn erg geschrokken. Zij hebben zich niet gerealiseerd dat een Hyves-sessie openbaar kan worden. Het lijkt een besloten gespreksruimte, maar uitwisseling via internet blijft tot in lengte van jaren bestaan.

De vader van een van onze cliënten kwam kort geleden hierover naar ons toe. De chatsessie heeft in oktober 2006 plaatsgevonden.  De medewerksters hebben zich toen denigrerend over de zorg uitgelaten. Wij hanteren bij Talant een gedragscode waarin staat dat medewerkers respectvol moeten omgaan met cliënten, ook naar derden toe. We hebben de medewerkster van de Baalder geschorst; wij vinden dat zij even niet op die groep moet werken. Ouders moeten er blindelings op kunnen vertrouwen dat hun verwanten respectvol behandeld worden.

We gaan nu onderzoeken wat er precies is gebeurd, en we moeten nog beslissen wat voor definitieve maatregel er genomen wordt.”

Hoe dat onderzoek gebeurt en door wie, is nog niet bekend. De vader heeft geen officiële klacht ingediend bij Talant, wel heeft hij melding gedaan bij de Inspectie voor de gezondheidszorg en bij de politie. Leemeijer: “Die twee jonge mensen hebben onze gedragscode geschonden. Ze zijn allebei verschrikkelijk overstuur. Wij moeten ons als werkgever beraden op de gevolgen.” Denkbaar zijn een berisping en gedwongen overplaatsing; voor ontslag is vermoedelijk onvoldoende grond.

Bij Talant is ondertussen “de vraag gerezen: hoe privé zijn chatsessies? Die hebben een impact die je je niet realiseert als je op internet zit te chatten.”

Talant heeft aan alle cliëntvertegenwoordigers een brief gestuurd over deze kwestie.

 

 

Verbetertraject medicatieveiligheid

 

In januari start een nieuw verbetertraject voor onder meer de thuiszorg en de gehandicaptenzorg. Het is gericht op meer veiligheid bij medicijngebruik.

In de langdurige zorg gebruiken cliënten vaak langere tijd diverse soorten medicijnen. Daarbij gaat er regelmatig iets fout, het meest tijdens het voorschrijven en het toedienen. Instellingen die het aantal medicatiefouten willen verminderen, kunnen deelnemen aan het Verbetertraject, een initiatief van het ministerie van Vws.

Iedere instelling beslist daarbij zelf wat ze precies wil verbeteren. Het project biedt een korte, gestructureerde verbetermethode, waarbij steeds de voortgang wordt gemeten.  

Meer informatie en aanmelden via http://www.zorgvoorbeter.nl/onderwerpen/over/medicatieveiligheid/, of telefoon 030-7892319.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!