Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe zintuigenstad in Vlaanderen

3 september 2012 Door de redactie Geen reacties

In Overpelt heeft dienstencentrum Sint-Oda een voor Vlaanderen bijzonder dagactiviteitencentrum geopend voor mensen met een verstandelijke beperking. Het centrum is Sens-city gedoopt, en is vorige week feestelijk geopend. Sint-Oda is al zo’n veertig jaar oud, en veel gebouwen waren hard toe aan vernieuwing, zoals het activiteitencentrum. Omdat ook het zwembad was verouderd, is besloten een heel nieuw project te bouwen, de zintuigenstad Sens-city.

De zintuigenstad bevat een grote variatie aan zintuigen prikkelende ruimtes en toestellen. Bijzonder zijn twee lokalen waar gebruik wordt gemaakt van domotica om alles aan te sturen. Via aanraakschermen kunnen verlichting, muziek en projecties van films en foto’s, gekozen en geregeld worden. Zo kunnen gebruikers zelf de sfeer creëren die ze nodig hebben om te ontspannen.

Interactieve techniek
De snoezelruimte is extra uitgerust met een ‘Living surface’-systeem. Dat is een interactieve techniek waarbij geprojecteerde beelden reageren op bewegingen van de gebruiker. Op de trilvloer kan men, gelegen op zachte kussens of een verende vloer, de trillingen van muziek en geluiden voelen, in combinatie met allerhande geprojecteerde beelden op een reuzenscherm.

De totale kostprijs van Sens-City bedraagt 3,5 miljoen euro, de instelling heeft het bedrag bij elkaar gesprokkeld met sponsoring en veertig jaar lang activiteiten te organiseren.

25 september wordt het symposium “Sens-city…terug naar de essentie” gehouden. Lees daarover meer op www.stijn.be.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!