Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe wet in België moet inclusief onderwijs verbeteren

26 juli 2021 Door de redactie Geen reacties

Vrijwel gelijktijdig met Nederland werd in België in 2015 de stap naar passend onderwijs gezet die voor meer inclusie moest zorgen. Leerlingen met een beperking zouden voortaan ook op reguliere scholen terechtkunnen in plaats van alleen in het speciaal onderwijs. Maar dat wil nog niet echt vlotten. Er is een nieuwe wet in de maak waarmee het nu wel zou moeten gaan lukken.

Het principe van inclusief onderwijs is mooi, maar in de praktijk hadden leerkrachten en scholen gewoonweg te weinig middelen, mensen en tijd om er een succes van te maken. Waar na invoering van het zogeheten M-decreet het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs (zoals speciaal onderwijs in België heet) aanvankelijke daalde, nam het de laatste paar jaar juist weer toe. En dat was nou niet de bedoeling van dat decreet, zo meldt het Vlaamse VRT NWS .

Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft een nieuw plan gelanceerd, het Leersteundecreet. Dit voorziet in meer en betere ondersteuning voor reguliere scholen, zodat zij inclusiever kunnen worden.

Ondersteuning
Er wordt geïnvesteerd in 680 extra voltijds krachten op scholen, 600 ondersteuners en 80 omkaderende functies (zoals administratie en coördinatoren), zodat de ondersteuners zich volledig op hun kerntaak kunnen richten: de ondersteuning van leerlingen en leerkrachten.

Het Leersteundecreet moet ook zorgen voor maximaal 36 Leersteuncentra, die op regionaal niveau de verantwoordelijkheid voor de ondersteuning heeft. Nu is dat nog verdeeld over honderden instellingen, niet bepaald eenvoudig en doeltreffend.

‘Doorgeslagen’
Overigens stelt minister Weyts dat wat hem betreft het M-decreet doorsloeg op een bepaald punt: dat elk kind met elke beperking op elk moment in elke klas in het gewone onderwijs terecht zou kunnen. “Op een bepaald moment moet je durven erkennen dat dat in de praktijk niet mogelijk is, omdat je anders geen kwaliteitsvol onderwijs kunt aanbieden voor alle andere kinderen.”

Weyts wil wel de schotten tussen het reguliere en speciale onderwijs weghalen. “Kinderen met een beperking zouden bijvoorbeeld zelfs deeltijds in het gewone en buitengewone onderwijs terecht moeten kunnen. Vanuit het buitengewoon onderwijs, waar toch de expertise zit over kinderen met een beperking, zouden ze dan steun kunnen bieden aan het gewoon onderwijs."

Het zal nog even duren voor het Leersteundecreet in werking treedt. De conceptnota is al wel goedgekeurd door de Vlaamse regering, maar het Vlaams parlement moet er na de zomer nog over stemmen. Naar verwachting doet het nieuwe decreet zijn intrede in het schooljaar 2022-2023.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!