Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe werkwet zet duizenden in de kou

2 februari 2012 Door de redactie Geen reacties

De Cg-raad en ouderverenigingenorganisatie Platform Vg vrezen dat straks jaarlijks tienduizend jongeren met een beperking in de kou staan als gevolg van de Wet werken naar vermogen. De jongeren krijgen geen uitkering meer, en er is ook geen begeleiding beschikbaar om hen aan het werk te helpen. Jongeren met een arbeidsbeperking die (gedeeltelijk) kunnen werken krijgen straks te maken met een huishoudinkomenstoets. Als zij nog thuis wonen of samenwonen kunnen ze geen aanspraak maken op een uitkering of op voorzieningen vanuit het Uwv.

Het gaat jaarlijks om 10 duizend mensen die buiten de boot vallen, hebben Cg-raad en Platform vg becijferd. Van de instromers die gedeeltelijk kunnen werken woont drie kwart bij zijn ouders of met iemand samen, en krijgt dus te maken met de huishoudinkomenstoets. Als iemand anders in het huishouden een inkomen heeft, worden daarmee direct een niet-uitkeringsgerechtigde, een zogenaamde Nugger.

Jobcoach
De Cg-raad en Platform vg vrezen dat gemeenten zich nauwelijks zullen inspannen om deze groep aan het werk te helpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de jobcoach, aanpassingen op de werkplek, trainingen, studieondersteuning en het instrument loondispensatie. Voor gemeenten is het financieel onaantrekkelijk om voor deze groep kosten te maken. (Als deze groep aan het werk gaat, staan er geen bezuinigingen op uitkeringen tegenover.)

Lees meer op de site van de Cg-raad

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!