Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe werkmethode verankert de rol van familie in de zorg

19 april 2017 Door de redactie Geen reacties

Familie is voor mensen met een verstandelijke beperking vaak hun leven lang hun steun en toeverlaat. Om de ervaringskennis van familie en hun rol in de zorg goed te verankeren, hebben belangennetwerk KansPlus en zorgorganisatie ’s Heeren Loo de werkmethode ‘Bouwstenen voor familiebeleid’ ontwikkeld voor de hele gehandicaptensector.

Familie speelt een permanente rol in het leven van mensen met een handicap. Familie is er altijd, terwijl begeleiders en andere zorgprofessionals komen en gaan in de loop der tijd. Het is daarom nodig dat familie binnen de driehoek cliënten, familie en professionals goed moeten samenwerken, maar dat gaat niet altijd makkelijk.

Met de werkmethode Bouwstenen voor familiebeleid krijgen zorgorganisaties handvatten voor een hoe de rol van de familie meegenomen en verankerd wordt in de zorg. De methode werd 4 april door Dickie van de Kaa , directeur KansPlus en Kees Erends, bestuurder ’s Heeren Loo overhandigd aan Frank Bluiminck , directeur van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Bluiminck gaf daarbij aan de methode te gaan verspreiden binnen de gehele sector.

De bouwstenen voor de werkmethode zijn ontstaan naar aanleiding van de campagne ‘Ik en mijn familie’ die begin 2016 zorgde voor de samenwerking tussen KansPlus en ’s Heeren Loo. Gesprekken waarin familieleden hun ervaringen vertelden en een drietal proeftuinen hebben een schat aan informatie opgeleverd die verwerkt is tot de bouwstenen.  |

De digitale versie van de werkmethode
Bouwstenen voor familiebeleid is op de website van Kansplus te downloaden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!