Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe website over gezond leven voor mensen met een verstandelijke beperking

10 mei 2021 Door de redactie Geen reacties

Voldoende bewegen en gezonde voeding zijn goed voor iedereen, maar niet voor iedereen eenvoudig bereikbaar. Mensen met een matig tot zeer ernstige verstandelijke beperking hebben hiervoor een ondersteunende omgeving nodig. Het project De Krachten Gebundeld kan hierbij helpen. Onlangs vond het slotsymposium rond dit project plaats en ging de website met praktijkproducten live.

Tijdens het slotsymposium blikten de onderzoekers Kristel Vlot-van Anrooij (Radboudumc) en Annelies Overwijk (Hanzehogeschool Groningen) terug op hun studie naar het bevorderen van gezond eten en meer bewegen bij de doelgroep. Hiervoor werkten zij samen met verschillende onderwijs- en zorginstellingen en mensen met een verstandelijke beperking.

Omgevingsscan
Kristel richtte zich vooral op hoe de leefomgeving van mensen met een verstandelijke beperking het voor hen makkelijker kan maken om gezond te leven. Hiervoor ontwikkelde zij een omgevingsscan in samenwerking met de doelgroep en zorgprofessionals die naar verschillende onderdelen kijkt.

Cursus
Annelies ontwikkelde een cursus Gezond Leven voor begeleiders. Cliënten zijn van begeleiders afhankelijk om gezond te kunnen leven. Hebben begeleiders wel de benodigde kennis op dat gebied? Daar kan de cursus in helpen.

Website
Op de website dekrachtengebundeld.nl is alles te vinden over het leertraject, met praktijkproducten voor het ondersteunen van een gezonde leefstijl. Denk aan een e-learning, teambijeenkomsten en job-aids, handige tools die je in de dagelijkse begeleiding in kunt zetten. Daarnaast kun je er gebruikmaken van de omgevingsscan en vind je antwoord op veel vragen.

Kristel en Annelies spraken vorig jaar uitvoerig met Klik over hun onderzoekstraject en gaven in een interview veel voorbeelden uit de praktijk en hoe je zowel de omgevingsscan als de cursus in kan zetten.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!