Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe website met toegankelijke informatie over stemmen en politiek

5 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

Op initiatief van belangenverenigingen Kansplus, Iederin, LFB en Sien is een nieuwe website over politiek en stemmen ontwikkeld. Zo kunnen mensen met een verstandelijke beperking hun stem uitbrengen bij verkiezingen op basis van informatie die op hen is toegespitst.

De website www.simpelstemmen.nl is overzichtelijk opgebouwd met een duidelijke bewegwijzering. Ook zijn er verwijzingen naar andere toegankelijke websites voor mensen met een verstandelijke beperking, waar eveneens uitleg over politiek en stemmen te vinden is. Daarnaast besteedt de site aandacht aan alle soorten verkiezingen in Nederland, van gemeenteraads- tot Europese verkiezingen, en kun je een kennisquizje doen.

Op 20 maart vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaats, samen met die van de waterschappen. Vervolgens zijn er in Nederland op 23 mei verkiezingen voor het Europese Parlement.

Er zijn eerder ook al speciale websites en hulpmiddelen ontwikkeld om mensen met een (licht) verstandelijke beperking te helpen bij het uitbrengen van hun stem:


Naast toegankelijke informatie, wordt er ook gewerkt aan het toegankelijk maken van het stemmen zelf. Vanaf 1 januari 2019 moeten alle stemlokalen in ieder geval fysiek toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Ook heeft minister Ollongren van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koningsrelaties voorgesteld om te gaan
experimenten met assistentie voor mensen met een verstandelijke beperking in het stemhokje.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!