Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe website maakt cliënt en begeleider wijzer over brand en het voorkomen ervan

12 juli 2017 Door de redactie Geen reacties

Ook al voldoet een instelling aan alle wet- en regelgeving rondom brandveiligheid, dan nog kan een brand grote problemen opleveren. Want cliënten of patiënten zijn niet altijd in staat een gebouw zelfstandig te verlaten. Onder de noemer ‘Ik maak de zorg brandveilig’ is daarom een grote verzameling aan tips voor medewerkers, cliënten en patiënten gelanceerd.

Het voorlichtingsmateriaal werd gelanceerd tijdens het congres ‘De Zorg Brandveilig’ en is bedoeld voor cliënten en patiënten in kortdurende zorg, langdurige zorg en voor cliënten die zelfstandig wonen met zorg. Ook zorgprofessionals kunnen er terecht. Zo kan men samen aan de slag om brand te voorkomen en zich zo goed mogelijk voorbereiden voor als er ooit brand ontstaat.

Al het materiaal is te vinden op de website
www.ikmaakdezorgbrandveilig.nl. Daar zijn ook posters en stickers te downloaden voor gebruik in de instelling of woning.

Voorkomen en voorbereiden
Het kopje ‘Wat kun jij doen’ behandelt herkenbare thema’s om

  • brand te voorkomen en
  • je voor te bereiden op een brand.


Om brand te voorkomen kunnen bezoekers van de site tips vinden over bijvoorbeeld
• elektrische apparaten (leg een telefoon met oplader niet op bed, bank of onder een kussen. Door de hitte kan stoffen bekleding vlam vatten. Haal na het opladen de stekker altijd uit het stopcontact);
• roken (rook nooit in of op bed, maak sigaretten uit in een asbak en leeg die niet als je net een sigaret hebt uitgemaakt; wacht dan minimaal 15 minuten);
• stekkerdozen en verlengsnoeren (sluit niet te veel apparaten op een stekkerdoos aan, dit kan tot oververhitting leiden en daardoor kan brand ontstaan);
• bijzondere gelegenheden, zoals een verjaardag (gebruik alleen brandvertragende versiering en zorg dat noodverlichting, sprinklers en dergelijke zichtbaar blijven).

Onder het kopje ‘Voorbereiden op brand’ staan zes icoontjes. Elk daarvan geeft tips, bijvoorbeeld over voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen, en dat je in je instelling of huis de vluchtroute moet kennen (ook als het donker is doordat de stroom is uitgevallen of vanwege dichte rook) en wat je moet doen bij een vlam in de pan.


Voor experts
Natuurlijk zijn er binnen zorginstellingen experts op het gebied van brandpreventie aanwezig. Voor hen is er de website www.dezorgbrandveilig.nl. Hier vind je informatie over risicogestuurde brandveiligheid en een kennisbank met de meest actuele informatie en praktijkvoorbeelden voor brandveiligheidsexperts.

De nieuwe website is onderdeel van De Zorg Brandveilig, een initiatief van Brancheorganisaties Zorg en Brandweer Nederland.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!