Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe vorm van praktisch en ethisch zorgonderwijs

25 januari 2017 Door de redactie Geen reacties

In de Care Academy Veluwe werken zorgorganisaties en onderwijsinstellingen samen aan de scholing van zorgmedewerkers. Daarbij is er veel aandacht voor participatie, regie en technologie. Gehandicaptenzorgorganisaties ’s Heeren Loo, Careander, Bartiméus en Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe zijn onder meer actief in deze vorm van zorgonderwijs.

De overheid wil dat iedereen de kans krijgt om mee te doen in de samenleving. Ook burgers die zorg nodig hebben. Daarbij wordt er aanspraak gedaan op de eigen kracht en regie van cliënten en patiënten en het netwerk om hen heen. Dit vraagt om een andere houding, aanpak en kennis van zorgmedewerkers. Binnen de Care Academy worden studenten en medewerkers voorbereid op deze nieuwe rol.

Digitale communicatie
De Care Academy Veluwe biedt scholing en bijscholing aan studenten en medewerkers in zorg. Doordat zorgorganisaties en het onderwijs samen de opleidingen ontwikkelen, sluit alles wat studenten leren direct aan bij wat cliënten in de huidige maatschappij nodig hebben. Binnen het opleidingsprogramma is veel aandacht voor Ict en digitale communicatie in de zorg, zoals het werken met apps, groepschats en Yammer.

Zorgethisch lab
Een opvallend onderdeel van de academie is het zorgethisch Lab, waar je alles leert over de omgang met cliënten. Tien werknemers, docenten of anderen kruipen voor een hele dag in de huid van een cliënt en worden dan begeleid door studenten. Zo ervaren ze hoe het is om verzorgd te worden, om afhankelijk van iemand te zijn.

Confronterend
Dat vond Bert Brouwer, bestuurder bij zorgorganisatie Careander en voorzitter van de Care Academy Veluwe, bijzonder confronterend: “Je ontdekt wat het met je doet als je niet alleen verzorgd wordt, maar als er ook voor je gedacht wordt. Daar word je steeds passiever en ook recalcitranter van. En dat al na één dag. Ik denk dat wij heel goed moeten nadenken over ons vak, over wat wij doen met de mensen,”zo meldt hij op de website

In de Care Academy Veluwe zijn onder meer de volgende zorgorganisaties actief: ’s Heeren Loo, Careander, Bartiméus en Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe.

Er komt steeds meer oog voor het zogeheten zorgonderwijs nieuwe stijl. Ook de
vakschool voor langdurige zorg werkt op een soortgelijke manier.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!