Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe strategieën voor Mara om de dag door te komen

21 mei 2019 Door de redactie Geen reacties

Mara is 11 jaar, heeft een licht verstandelijke beperking en autisme en zit op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Op de website Leren van casussen vertelt orthopedagoog Ingrid van der Heijden over de problemen die Mara op school heeft bij de sociale interactie en prikkelverwerking, en geeft uitleg over de strategieën waarmee Mara weer grip kreeg op de situatie. Daarbij bleek ook een medisch probleem een rol te spelen.

Mara is 11 jaar, heeft een licht verstandelijke beperking en zit op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Ze is vrolijk, leergierig en wil graag bij de groep horen. Ze vindt het leuk om met activiteiten mee te doen en zoekt contact met klasgenootjes. Helaas verlopen die contacten moeizaam. Mara begrijpt het gedrag van de andere leerlingen niet goed, schrijft orthopedagoog en gz-psycholoog Ingrid van der Heijden op de website Leren van casussen van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).

Onrust
Mara heeft in toenemende mate individuele begeleiding nodig. Als de school verhuist naar een nieuw gebouw en er ook nog eens wisselende invallers zijn, gaat ze agressief gedrag vertonen. Ze scheldt, knijpt, slaat en schopt de begeleiders of leerlingen en maakt vervelende opmerkingen naar minder weerbare klasgenoten. Hierdoor ontstaat er veel onrust in de klas.

Er wordt van alles geprobeerd om Mara te helpen. Ze krijgt extra begeleiding tijdens sociale situaties, maar ondanks alle inspanningen blijft de ondersteuningsbehoefte groot en komt Mara onvoldoende tot leren.

Medisch onderzoek
De ouders hebben vragen op het gebied van prikkelverwerking en haar opstandige gedrag en melden haar aan bij een GGZ. Daar vindt allereerst medisch onderzoek plaats om somatische oorzaken uit te sluiten. Daaruit blijkt dat Mara last heeft van absences epilepsie, waardoor ze kleine stukjes mist van de dag. Samen met haar autisme maakt dat de wereld voor haar moeilijk te begrijpen is.

Ingrid van der Heijden is orthopedagoog en GZ psycholoog en is bij Mara betrokken. Naast dat in overleg met de kinderneuroloog wordt gestart met anti-epileptica, bedenken ze samen met het zorgteam zij interventies, zoals een emotiemeter en prikkelreductie om de onrust van Mara te verminderen.  |

Bekijk of lees de hele casus van Mara op de website Leren van casussen van het CCE.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!