Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe proeftuin voor technologische innovaties in gehandicaptenzorg

7 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisaties Pluryn en Koraal gaan samenwerken in een proeftuin voor technologische innovaties in de gehandicaptenzorg en jeugdzorg. Samen hebben zij het Digital Health Center opgericht, een stichting die zich bezighoudt met het ontwikkelen, testen tot doorvoeren van technologische innovaties in de zorg. Deze moet daardoor beter, gezonder en goedkoper worden.

Pluryn-bestuurder Monique Kavelaars en Koraal-bestuurder Radboud Quik ondertekenden op maandag 26 februari de statuten waarmee het Digital Health Center een feit werd. Door het bundelen van de krachten op het gebied van technologie, willen ze ervoor zorgen dat individuele zorginstellingen beter overzicht krijgen van en toegang krijgen tot de ontwikkelingen in de markt. Het initatief heeft inmiddels de belangstelling van Philadelphia, ’s Heeren Loo, Aveleijn, Zozijn en de Noaber Foundation.

Vraag en aanbod
Ook voor leveranciers kan het Digital Health Center een uitkomst zijn, als ze een bijvoorbeeld een mooi idee hebben dat het leven van een cliënt kan verbeteren. Dan kan het center als een proeftuin dienen. Vraag en aanbod vinden elkaar zo makkelijker.

Wat doet het Digital Health Center nu concreet? Het houdt zich bezig met:

  • het vergroten van marktkennis
  • productontwikkeling
  • testen en valideren van innovaties
  • dataverwerking.


Denktank
Een belangrijk onderdeel van het Digital Health Center is het Living Lab: een ‘bedrijf’ binnen een zorginstelling, waar innovaties worden getest met cliënten en medewerkers. De cliënten denken mee in een Denktank. Er zijn al verschillende labs actief en het Digital Health Center zorgt voor de verbinding. Samen vormen ze een als het ware een duurzaam lerend ecosysteem.

De stichting heeft de voelsprieten ook richting het buitenland uitgestoken. Zo is er al een samenwerking met het Belgische In4Care, waarmee start-ups nieuwe ideeën over meerdere markten kunnen uitproberen en uitrollen.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!