Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe opleiding tot woonhulp zorgt voor doorstroming naar betaald werk

24 oktober 2018 Door de redactie Geen reacties

Vijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen de komende tijd de opleiding tot woonhulp. Hiervoor hebben zorgorganisaties Elver en Driestroom de samenwerking gezocht met DrieGasthuizenGroep. Na het behalen van het diploma kunnen de deelnemers gegarandeerd doorstromen naar een betaalde baan als woonassistent bij DrieGasthuizenGroep.

In de opleiding tot Woonhulp (onder niveau 1) die anderhalf jaar duurt, leren de deelnemers de basisvaardigheden die nodig zijn bij het uitvoeren van routinematige werkzaamheden als woonassistent in de ouderenzorg. Ze hebben een dagdeel per week theorie en daarnaast minimaal 12 uur praktijk. Ze leren dan hoe ze ouderen kunnen ondersteunen bij wonen, huishouden en dagbesteding.

De deelnemers krijgen in het eerste jaar ook de mogelijkheid een schoonmaakcertificaat te halen. De begeleiding van dit traject ligt in handen van jobcoaches vanuit Elver en Driestroom.

Elver, Driestroom en de DrieGasthuizenGroep zijn de opleiding tot woonhulp gestart om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten doorstromen naar een reguliere, betaalde baan. Op 17 oktober ondertekenden de deelnemers hun contract voor de opleiding (zie foto).


Samenwerking
Afgelopen juli werd het startschot gegeven voor een brede samenwerking om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen in de zorg. Dit was op initiatief van brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. VGN-directeur Frank Bluiminck zei destijds: “Ik ben er trots op dat dit initiatief in de gehandicaptenzorg is ontstaan en wordt verbreed naar andere branches. Nu is het nog uitzonderlijk, maar we hopen dat het steeds normaler wordt dat mensen met beperkingen ook leren en werken, dat ze je tegenkomt op school op of het werk.” 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!