Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe opleiding tot ervaringsdeskundige in Twente

18 november 2019 Door de redactie Geen reacties

Steeds meer zorgorganisaties gaan samenwerken met mbo- en hbo-scholen om jongeren met een (verstandelijke) beperking op te leiden tot ervaringsdeskundigen. Ook Estinea, Aveleijn en de Twentse Zorgcentra slaan de handen ineen met belangenorganisatie LFB, Hogeschool Saxion en ROC van Twente.

Het samenwerkingsverband noemt de opleiding een STERKplaats, waar de jongeren hun kwaliteiten verder kunnen ontwikkelen. Vanaf 1 februari 2020 kunnen zes mensen met een verstandelijke beperking de opleiding tot ervaringsdeskundige gaan volgen aan het ROC van Twente in Hengelo. De handtekeningen voor de samenwerking werden eind oktober gezet (foto).

Laagdrempelig
Manager van Estinea Sjoerd Rooks ziet de STERKplaats als een geweldige kans voor jongeren met een beperking, omdat er voor deze doelgroep verder nauwelijks aansluiting is bij vervolgopleidingen. En er is ook een voordeel voor jongeren die een opleiding in de zorg doen. “Zij komen zo op een hele mooie en laagdrempelige manier, op hun opleidingslocatie, in contact met mensen met een beperking.”

Team Samen Sterk
STERKplaats gaat kennis en ervaring uitwisselen met Team Samen Sterk van Estinea, dat zowel in de Achterhoek (sinds oktober 2015) en Twente (sinds september 2017) actief is. De teams bestaan uit gemotiveerde mensen met een beperking en hun coaches, die onder meer trainingen en informatiebijeenkomsten verzorgen over ervaringsdeskundigheid aan bijvoorbeeld scholen, het UWV en gemeenten.

Voorbeeld
Estinea, Aveleijn en De Twentse Zorgcentra volgen hiermee het voorbeeld andere zorgorganisaties.

Sinds 2012 kunnen mensen met een beperking de opleiding Ervaringsdeskundigheid bij Fontys Hogeschool in Eindhoven volgen, een initiatief van onder meer zes Brabantse zorgorganisaties. En stichting Pak die Kans, 's Heeren Loo, Parc Spelderholt, Saxion en Siza werken voor de opleiding 'Ik ben ervaringsdeskundige' sinds 2017 met elkaar samen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!