Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe opleiding Assistent facilitair medewerker

4 juni 2020 Door de redactie Geen reacties

Het is voor 13 studenten een bijzonder begin van hun opleiding Assistent facilitair medewerker aan de Academie voor Zelfstandigheid: ze vormen met twee trainers twee onlineklassen. Zo kunnen ze ondanks de coronacrisis toch van start met de theorielessen. Inschrijven voor deze nieuwe opleiding is voor cliënten ook nog mogelijk.

Normaal gesproken zitten ze de helft van hun studietijd samen in een klaslokaal. De andere helft lopen ze stage op locatie, onder meer in onderhoud, schoonmaak of dienstverlening, maar ook dit is nog niet mogelijk. “Zodra de situatie dit toelaat, zullen de stages van start gaan,” vertelt trainer Stans Konter. Volgens haar hebben de studenten zich eerder dit jaar zeer gemotiveerd aangemeld om ‘eindelijk’ (zoals ze dat zelf zeggen) een diploma te behalen.

"Het is voor iedereen nieuw zo online lesgeven en les volgen, daarom geven we vier introductielessen. Hoe gaat het samenwerken online en hoe gaat het om samen de les te volgen? Het komt al geregeld voor dat een student beter weet dan ik hoe je online via het scherm zaken met elkaar kunt delen. Oftewel we leren van elkaar. We merken dat studenten de les van 2,5 uur goed volhouden en dat ook online samenwerken in kleine groepjes goed gaat. Door deze nieuwe manier van lesgeven merken wij dat deze nare periode ook iets positiefs brengt. De studenten zijn dan ook enorm blij dat de lessen zijn begonnen," aldus Stans.

Drie leerlijnen
De opleiding Assistent facilitair medewerker is een van de leerlijnen die in opdracht van het ministerie van VWS ontwikkeld is, bedoeld voor mensen voor wie leren niet vanzelfsprekend is. De Academie voor Zelfstandigheid ontwikkelt ook de leerlijnen Assistent groenvoorziening en Assistent logistiek.

Wie de opleiding succesvol afrondt, krijgt een erkend branchediploma, waarmee je aan de slag kunt op een passende werkplek, onbetaald of betaald. Doorstromen naar een mbo-entreeopleiding kan ook met het diploma. De opleiding Assistent facilitair medewerker duurt gemiddeld een tot anderhalf jaar.

Meer informatie over Academie voor Zelfstandigheid: www.academievoorzelfstandigheid.nl. Het is ook nog mogelijk voor studenten om zich in te schrijven voor deze opleiding.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!