Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe observatietool brengt tastontwikkeling in kaart

29 november 2017 Door de redactie Geen reacties

Hoe breng je de tastontwikkeling van cliënten met een visuele én verstandelijke beperking in kaart? Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtzienden en blinden, heeft hiervoor een nieuw observatie-instrument gepresenteerd: Tactiel Profiel MB (meervoudige beperking). Het is een vervolg op het eerder door Visio ontwikkelde Tactiel Profiel.

Wie blind of zeer slechtziend is, gebruikt de tast als compenserend zintuig. Door te tasten krijg je informatie over onder meer

  • vorm
  • temperatuur
  • textuur
  • grootte en
  • gewicht van een object.


Het belang van de tast neemt toe wanneer een van de andere zintuigen niet of minder goed werkt.


Kenmerken
Bij mensen die naast visueel of verstandelijk beperkt zijn, is het lastiger om informatie te vergaren over hun omgeving. Zij moeten tactiele informatie (informatie die ze door aanraken verkrijgen) optimaal leren benutten.

Om de voortgang op dat vlak in kaart te kunnen brengen, is Tactiel Profiel MB ontwikkeld. Het houdt rekening met specifieke kenmerken van de doelgroep, waaronder een korte concentratieboog en kleinere ontwikkelingsstapjes. Door de uitkomsten van het instrument mee te nemen in volgende interventies, gaan cliënten hun tast beter benutten.


Training
Visio geeft aan dat het instrument met name bedoeld is voor paramedici en gedragswetenschappers die met deze doelgroep werken. Om Tactiel Profiel MB goed te kunnen gebruiken, krijgen zij vooraf een training.

Meer informatie over de nieuwe observatietool staat op www.tactielprofiel.org.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!